Liten jordskola för din jord
Lär känna din jord. Ta en spade och gräv en grop, ett hål i marken för att se hur den ser ut. Vilken färg har den, vilka partiklar består den av, vilka är ingredienserna? Är det lerigt, grusigt, sandigt, torrt, fuktigt? Är den ljus eller mörk?
Ta en titt runtomkring, vad växer naturligt precis utanför din stad, by, samhälle? Tall, björk och smalbladiga gräs eller kanske nässlor och frodiga bredbladiga gräs och olika lövträd?
Titta på ogräsen, de brukar vara en indikator på vilket pH och näringsinnehåll jorden har. Vatten, luft och näring är utgångspunkt för en jord som de flesta växter kan trivas i.
Titta på vad grannarna har som trivs i deras trädgårdar, det kan vara en bra vägledning. Läs på om växterna.
Om du inte själv vill eller kan göra en bedömning kan man skicka in jordprover på sin jord och få den analyserad. När du har resultatet av analysen vet du lättare vilka växter som är direkt anpassade för just din trädgårdsjord och du kan dra slutsatser på vilket sätt du behöver jordförbättra den.
Lycka till!
Olika typer av jord
Vilken jordtyp har du i din trädgård? Här kan du läsa om just din jordtyp och lära känna den bättre.
Det finns ingen dålig jord
Även läget i trädgården spelar stor roll för hur jorden är uppbyggd och hur mycket vatten och näring den kan hålla kvar. Om det är en solig plats i din trädgård händer följande, jorden torkar både ut snabbare och bryter ner organiskt material snabbare. I ett skuggigt läge behålls både mull och fukt mycket längre.
Många perenner är känsliga för vinterfukt runt rötterna. Det märks speciellt i jordar som innehåller mycket lera, att vattnet inte riktigt rinner undan och lerans egenskaper att hålla kvar mycket fukt i jorden även gör jorden kall. En genomsläpplig “väldränerad” jord är en torrare och varmare jord.
Det roliga med perenner är att det finns sorter för i princip alla lägen och alla jordar. Det finns alltså ingen dålig jord utan varje jord och läge i trädgården har sina olika möjligheter!
Du kan påverka en del genom jordförbättring genom att tillföra mull av olika slag men det är bättre att utgå ifrån jordens förutsättningar och hellre välja perenner därefter än tvärtom.