Vårt standardsortiment av perenna kryddväxter

Letar du efter en särskild kryddväxt? Då kan du skriva in antingen det latinska eller det svenska namnet på raden här nedanför, så hjälper vi dig att söka upp den här i listan:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

(Om ingenting händer när du klickar på en viss bokstav betyder det bara att vi inte har några växter som börjar på just den bokstaven. Försök med någon annan!)

C

Citronmeliss

Citronmeliss Melissa officinalis Kryddväxt 40cm Ljuslila Juli – augusti Sol – halvskugga c/c 35cm

Beskrivning

Citronmeliss trivs på de flesta jordar. En fin krydd- och doftväxt med ett lite sirligt, lätt växtsätt. Bladen doftar citrus och de ätliga bladen används som te eller garnering av bakverk. Självsår sig gärna. Lockar bin och humlor. Förökas genom sådd, sticklingar eller delning.

F

Fransk Dragon

Fransk dragon Artemisia dracunculus Kryddväxt 50cm Sol c/c 35cm

Beskrivning

Växtens huvudsakliga värde är bladverket där färska eller torkade blad används som krydda. Den trivs bäst på en solig växtplats med en lätt jord, gärna kalkhaltig men klarar de allra flesta trädgårdsjordar bra. Passar bäst i kryddlandet eller örtagården. Förökning på sensommaren genom sticklingar eller genom delning.

I

Isop

Isop Hyssopus officinalis Kryddväxt 40cm Blå Juni – augusti Sol c/c 35cm

Isop Hyssopus officinalis ‘Albus’ Isop Kryddväxt 40cm Vit Juni – augusti Sol c/c 35cm

Isop Hyssopus officinalis ‘Roseus’ Isop Kryddväxt 40cm Rosa Juni – augusti Sol c/c 35cm

Beskrivning

Isop är en aromatisk halvbuske och kryddväxt som älskas för sin doft och generösa växtsätt. Trivs på en väldränerad, näringsrik, inte alltför tung trädgårdsjord. Tål ej vinterfukt. Arten är mest härdig och sorterna lite mindre härdiga. Vårplantering. Bin och humlor dras till Isop.

K

Kryddsalvia

Kryddsalvia Salvia officinalis Kryddväxt 50 cm Violett Juni – juli Sol c/c 35cm

Kryddsalvia Salvia officinalis ‘Berggarten ‘ Kryddväxt 50cm Ljusviolett Juni – juli Sol c/c 35cm

Kryddsalvia Salvia officinalis ‘Purpurascens’ Kryddväxt 50cm Rödvioletta blad Lila Juni – juli Sol c/c 35cm

Beskrivning

Kryddsalvia är en känd kryddväxt med ett aromatiskt bladverk. Bladen är vintergröna och växten är egentligen en halvbuske eftersom grenarna förvedas. För att bli långlivad krävs ett skyddat och varmt läge i väldränerad jord. De variegerade sorterna är lite mer ömtåliga än arten. Kryddsalvia kan massplanteras i torra slänter eller sandiga trädgårdar vilket ger en vacker grå effekt – eller, vid blomning, ett fantastiskt blålila hav. Beskär efter blomning. Förökas genom delning.

L

Lökväxter

Gräslök Allium schoenoprasum Kryddväxt 25cm Rosa Juni – juli Sol c/c 30cm

Beskrivning

Gräslök är en vanlig löksort med runda, ihåliga, gräslika gröna blad som smakar friskt av lök. Gräslök är lättodlad och frösår sig lätt. Den trivs på en solig växtplats och klarar sig bra både på lite magrare och fetare jordar men blir finast om den planteras i en mullhaltig näringsrik jord. Klipp ner den precis innan blomning så får du nya späda och goda blad. Förökas genom delning eller frö.

Kinesisk gräslök Allium tuberosum Kryddväxt 50cm Vit Juli – september Sol c/c 30cm

Beskrivning

Kinesisk gräslök är en spännande och mycket vacker perenn som kan användas i matlagning. Löksmaken påminner lite mer om vitlök än vanlig gräslök. Den trivs i lätt mullhaltig jord, gärna kalkrik men är ansprokslös. Bin och fjärilar söker sig till kinesisk gräslök. Förökas genom delning eller frö.

M

Malört

Malört Artemisia absinthium Kryddväxt 100cm Vitgul Augusti – september Sol c/c 40cm

Beskrivning

Malört är en välkänd brännvinskrydda och man skördar blommorna till brännvinet. Den trivs bäst på en solig växtplats med en lätt jord, gärna kalkhaltig men klarar de allra flesta trädgårdsjordar bra. Passar bra i perennrabatter och i planteringar som stomme åt andra perenner. Förökning på sensommaren genom sticklingar eller genom delning.

Mynta

Pepparmynta Mentha piperita Kryddväxt 50cm Lila Juli – augusti Sol c/c 35cm

Chokladmynta Mentha piperata (x) ‘Chokolate’ Kryddväxt 50cm Lila Augusti – september Sol c/c 35cm

Grönmynta Mentha spicata ’Fägre’ Kryddväxt Grönt Kulturarv Violett bl 70cm Sol c/c 35cm

Äppelmynta, Rundmynta Mentha suvaeolens ’Variegata’ Kryddväxt Brokbladig 30cm Sol c/c 35cm

Marockansk mynta Mentha x villosa ’Maroccan’ Kryddväxt 30cm Lila September Sol c/c 35cm

Beskrivning

Myntor trivs på de flesta jordar men gynnas när jorden är näringsrik och fuktig. En viktig doft- och kryddväxt som används till bland annat te, drinkar, efterrätter, sallader, gelé mm. Lockar bin och humlor. Förökas genom rotsticklingar, delning eller sådd. Bin och humlor och andra insekter dras till myntor.

O

Oregano eller Kungsmynta

Kungsmynta Origanum vulgare Kryddväxt 40cm Rosa Juli – augusti Sol +Snitt c/c 35cm

Kungsmynta Origanum vulgare ‘Compactum’ Kryddväxt 15cm Rosa Augusti – september Sol c/c 35cm

Grekisk oregano eller Kungsmynta Origanum vulgare ‘Hirtum’ 30 cm Ljuslila Augusti – september Sol Kryddväxt Stark smak (Till Pizza) c/c 35cm HÖST

Gulbladig kungsmynta Origanum vulgare ‘Thumble’s Variety’ Kryddväxt 15cm Rosa Augusti – september Sol Kryddväxt c/c 35cm

Beskrivning

Kungsmynta är en inhemsk art och en kryddväxt med aromatiska blad. Vill ha det torrt, väldränerat och soligt men trivs bra på de flesta trädgårdsjordar. Självsår sig gärna. Förökning genom delning, sådd eller sticklingar på sommaren. Bin och humlor älskar Kungsmynta.

P

Pepparrot

Pepparrot Amoracia rusticana ‘Wallen’ 80cm Vit bl Gröna stora blad Sol c/c 60cm Fuktighetshållande, näringsrik jord

Persilja

Slätbladig persilja Petroselinum crispum Kryddväxt Sol – halvskugga c/c 35cm

Krusbladig persilja Petroselinum crispum ‘Crispa’ Kryddväxt Sol – halvskugga c/c 35cm

Beskrivning

Persilja är ett vanligt och traditionellt kryddgrönt i köket. Plantan är tvåårig och bladverket aromatiskt och rikt på järn. Trivs bäst i näringsrika, något fuktiga trädgårdsjordar.

Purpurkvanne eller Rödkvanne

Purpurkvanne, Rödkvanne Angelica gigas 140cm Röd Juli – september Sol 2-årig där självsådda frön blir nya plantor

Beskrivning

Rödkvanne trivs på en solig plats i väldränerad jord, gärna fuktighetshållande. Det är en ståtlig och vacker växt som fungerar bra i en perennrabatt och om blommorna står kvar kan den fröså sig. Ta vara på fröplantorna ifall huvudplantan inte övervintrar.

R

Rabarber

Rabarber Rheum rhabarbarum ’Barbro’ 50cm Röda stjälkar Låg oxalsyrehalt c/c 100cm 3,5 liters planta

Rabarber Rheum rhabarbarum ’Elmblitz’ 60cm Röda stjälkasr Låg oxalsyrehalt c/c 100cm 3,5 liters planta

Rabarber Reum rhabarbarum ’Viktoria’ 70cm Röda stjälkar c/c 100cm 3,5 liters planta

Beskrivning

Rabarber är en älskad ätlig trädgårdsperenn vars stjälkar används till saft, sylt, kräm och bakverk. Rabarber trivs bäst i näringsrik djup trädgårdsjord och kan bli mycket gammal. Ofta kvarstående vid hus, på gamla torp och gårdar.

Rosmarin

Rosmarin Rosmarinus officinalis Kryddväxt Ljusblå bl Juni – juli Ej härdig Övervintras inomhus

Beskrivning

Rosmarin är en medelhavsväxt, en halvbuske och kryddväxt. Den är känd för sitt aromatiska bladverk och har en karaktäristisk smak och doft. Rosmarin är inte särskilt härdig men kan övervintras svalt inomhus i kruka. På riktigt skyddade platser med en varm, torr jord i södra Sverige kan det bli en övervintrande buske.

S

Smultron

Smultron Fragaria vesca 10cm Röda ätbara bär Juni – augusti Sol Revbildande Mattbildande c/c 35cm

Månadssmultron Fragaria vesca semperflorens ‘Rügen’ 20cm Vit c/c 25cm

Beskrivning

Smultron är en älskad och lättodlad perenn och köksväxt. Smultron trivs bäst i en väldränerad, näringsrik trädgårdsjord helst i sol eller ljusa halvskuggiga lägen. Månadssmultron bildar inte revor utan breder ut sig med sidoskott och genom att fröså sig.

Det vanliga smultronet som bildar revor är mattbildande och breder ut sig lite mer än månadssmultronet. Båda passar som kantväxter och marktäckare.

T

Temynta

Temynta Monarda ‘Bee Happy’ 50cm Röd Juli – augusti Sol – halvskugga Ej mycket torrt +Snitt c/c 35cm

Beskrivning Temynta är en perenn med aromatiskt, upprättväxande bladverk som kan användas till te. Den blir som finast om den står på en varm, något fuktighetshållande och näringsrik vanlig trädgårdsjord i full sol. Vårplantering. Förökas genom sticklingar på våren. Den behöver planteras om då och då eftersom den blir kal i mitten efter ett par år. Besöks av bin.

Timjan

Citrontimjan Thymus citriodorus Kryddväxt 20cm Sol c/c 35cm

Beskrivning

Citrontimjan är en mattbildare som växer i täta mattor i köksland, kryddland, i skrevor, på murar eller som kantväxt. Trivs i full sol i väldränerad jord. Sprider sig sidledes ganska fort så man får begränsa den med spaden då och då. Hela plantan doftar och smakar citron. Gröna blad. Omtyckt av bin och humlor. Förökas genom delning eller frö.

Citrontimjan Thymus citriodorus ’Aureus’ Kryddväxt 15cm Sol c/c 35cm

Beskrivning

Citrontimjan är en mattbildare som växer i täta mattor i köksland, kryddland, i skrevor, på murar eller som kantväxt. Trivs i full sol i väldränerad jord. Sprider sig sidledes ganska fort så man får begränsa den med spaden då och då. Hela plantan doftar och smakar citron. Gula blad. Omtyckt av bin och humlor. Förökas genom delning eller rotsticklingar.

Gulbrokig citrontimjan Thymys citriodorus ’Doone Valley’ Kryddväxt 5cm Gulbrokig Sol Väldränerad jord c/c 35cm

Beskrivning

Mattbildare som växer i täta mattor i köksland, kryddland, i skrevor, på murar eller som kantväxt. Trivs i full sol i väldränerad, lätt jord. Sprider sig sidledes ganska fort så man får begränsa den med spaden då och då. Hela plantan och smakar doftar citron. Gul/grönbrokiga blad. Klarar ej vinterfukt. Förökas genom delning eller rotsticklingar.

Kaskadtimjan Thymus longicaulis ’Odoratus’ Kryddväxt 10cm Lilarosa bl Juni – (juli) Sol Väldränerad jord Mattbildande c/c 35cm

Beskrivning

Kaskadtimjan har ett marktäckande, nedliggande växtsätt. En aromatisk timjanart som passar fint i stenpartier eller som kantväxt i skrevor eller i framkant av perennrabatten eller i slänt. Går även bra som kryddtimjan.

Kryddtimjan Thymus vulgaris Kryddväxt 20cm Rosa Juni – juli Sol Väldränerad jord c/c 25cm

Kryddtimjan Thymus vulgaris ‘Compactus’ Kryddväxt 15cm Rosalila Juli – augusti Sol Väldränerad jord c/c 25cm

Beskrivning Kryddtimjan är en välkänd, användbar och älskad kryddväxt, upprättväxande, små aromatiska halvbuskar för köksland och kryddland eller kruka. Trivs i full sol i väldränerad jord. Omtyckt av bin och humlor. Förökas genom frö eller rotsticklingar.

Å

Åbrodd

Åbrodd Artemisia abrotanum ’Predikoväcka’ Gammal doftväxt 70cm Halvbuske Sol c/c 50cm

Beskrivning

Åbroddens huvudsakliga värde är bladverket. Åbrodd är en gammal doftväxt och läkeväxt. Den trivs bäst på en solig växtplats med en lätt jord, gärna kalkhaltig men klarar de allra flesta trädgårdsjordar bra. Passar bra i perennrabatter och i planteringar som stomme åt andra perenner. Åbrodd har även använts som klippt infattningshäck. Förökning på sensommaren genom sticklingar eller genom delning. Blommar sällan i Sverige. Sorten ’Predikoväcka’ är en Grön Kulturarvsväxt och namnet skvallrar om att predikningarna förr kunde vara mycket långa. Man plockade ihop en doftbukett som man luktade på för att inte somna.


Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Jämför